Ιστορία

Ιστορία - Παράδοση:

Παλαιότερα ο οικισμός ονομαζόταν Κακολύρι έως το 1916.

Σύμφωνα με την παράδοση την εποχή της Τουρκοκρατίας ζούσε στον οικισμό ένας φημισμένος λυράρης, που τον επισκέπτονταν πολλοί για να απολαύσουν τη μουσική του. Μεταξύ των άλλων τον επισκέφθηκε και κάποιος Τούρκος αξιωματικός από τον Καστροβαλά που φιλονίκησε με τον λυράρη. Κατά τη διαμάχη, ο λυράρης πεισμάτωσε και κτύπησε τον Τούρκο στο κεφάλι με τη λύρα του. Ο αξιωματικός, επιστρέφοντας, διηγούνταν το επεισόδιο λέγοντας ότι ήταν πολύ κακό το λυρί του οργανοπαίχτη. Το επεισόδιο έγινε γνωστό σε όλη την περιφέρεια και προκάλεσε τα σχόλια των κατοίκων για τον κακό λυράρη. Επειδή επαναλαμβανόταν συχνά η φράση "κακό λυρί" ονομάστηκε ο οικισμός "Κακολύρι".

Δυτικά του οικισμού και δίπλα στο δρόμο Κονιστρών - Κύμης στις 24 Μαΐου 1944, γιορτή του Αγίου Συμεών, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 30 κατοίκους τους οποίους υποχρέωσαν μόνοι τους να ανοίξουν το μεγάλο λάκκο του ενταφιασμού τους σε αντίποινα της εκτέλεσης ενός γερμανού στρατιώτη στη γέφυρα της Σκοτεινής. Στον τόπο της θυσίας ανεγέρθηκε ο ναός του Οσίου Συμεών, με δαπάνη των κατοίκων και των οικογενειών των θυμάτων, καθώς και ιερός τύμβος των εκτελεσθέντων, των οποίων τα οστά φυλάσσονται σε κρύπτη κάτω από τον τύμβο. Τοποθετήθηκε και αναμνηστική μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των εκτελεσθέντων.


Διοικητική ιστορία:


• Στις 28/12/1836 δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά η διοικητική διαίρεση της Εύβοιας και ο οικισμός υπαγόταν στο δήμο Κονιστρίων.

• Στις 04/09/1848 ο οικισμός Κακολύρι, αποσπάστηκε από το δήμο Κονιστρίων και υπάχθηκε στο δήμο Κοτυλαίων.

• Στις 16/08/1912 όταν καταργήθηκε ο δήμος Κοτυλαίων, ο οικισμός ορίστηκε έδρα της κοινότητας Κακολιρίου.

• Στις 05/01/1916 ο οικισμός Κακολίρι μετονομάστηκε σε Ταξιάρχες και η κοινότητα μετονομάστηκε σε κοινότητα Ταξιαρχών.

• Στις 04/12/1997 η κοινότητα καταργήθηκε και υπάχθηκε στο δήμο Κύμης ως δημοτικό διαμέρισμα.

 

 

Ταξιαρχες Newsletter

Εγγραφείτε για άμεση ενημέρωσηΟ ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ

ΚΑΚΟΛΥΡΙ 5/44... Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ

WWW.TAXIARCHES-EVIA.GR : Home ΤΑΞΙΑΡΧΕΣ (ΤΕΩΣ ΚΑΚΟΛΥΡΙ) ΙΣΤΟΡΙΑ